top of page
Mατιές Χημείας...
Χημικοί δεσμοί





Χημικός δεσμός είναι η ελκτική δύναμη με την οποία τα δομικά σωματίδια της ύλης (άτομα , μόρια , ιόντα) συγκρατούνται μεταξύ τους , σχηματίζοντας σταθερά και καθορισμένα σώματα
Πότε δημιουργείται ;
-
Όταν οι δομικές μονάδες της ύλης ( άτομα , μόρια , ιόντα) έρχονται αρκετά κοντά , έτσι ώστε οι ελκτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ του πυρήνα του ενός ατόμου ,να υπερνικήσουν τις απωστικές δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των πυρήνων ή των ηλεκτρονίων μεταξύ αυτών των δύο ατόμων . Στην δημιουργία δεσμών συμμετέχουν τα ηλεκτρόνια ηλεκτρονίων , δηλαδή των ηλεκτρονίων της εξωτερικής στιβάδας. Με τους χημικούς δεσμούς , τα δομικά σωματίδια της ύλης μεταβαίνουν σε σταθερότερες ενεργειακά καταστάσεις , δηλαδή προσπαθούν να αποκτήσουν δομή ευγενούς αερίου.
Παράγοντες που επηρεάζουν την χημική συμπεριφορά των ατόμων
-
Τα ηλεκτρόνια σθένους ( τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του ατόμου )
-
Η ατομική ακτίνα ( το μέγεθος του ατόμου )

Είδη δεσμών
Ιοντικός - Ετεροπολικός
Είναι ο δεσμός που σχηματίζεται από την ηλεκτροστατική έλξη Coulomb , μεταξύ θετικών και αρνητικών ιόντων. Ο ιοντικός δεσμός πραγματοποιείται μεταξύ ενός αμετάλλου και ενός μετάλλου. Στις ιοντικές ενώσεις δεν υπάρχει η έννοια του μορίου , αλλά του κρυσταλλικού πλέγματος. Οι κρύσταλλοί τους είναι σκληροί και εύθραυστοι και όχι ελατοί και όλκιμοι (δεν δημιουργούνται σύρματα και ελάσματα ). Ακόμα , οι ετεροπολικές ενώσεις έχουν υψηλά σημεία τήξεως , λόγω των ισχυρών δυνάμεων Coulomb. Επίσης οι ιοντικές ενώσεις σε στερεά κατάσταση είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος Τέλος , πολλές από τις ιοντικές ενώσεις είναι ευδιάλυτες στο νερό .
Ομοιοπολικός δεσμός
Σχηματίζεται με το μοίρασμα ενός κοινού ζεύγους ηλεκτρονίων μεταξύ των ατόμων .Τα άτομα που πρόκειται να συνδεθούν είναι μόνο αμέταλλα. Όταν δημιουργείται μόνο ένα κοινό ζεύγος ηλεκτρονίων , τότε έχουμε απλό ομοιοπολικό δεσμό. Όταν δημιουργούνται δύο κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων έχουμε διπλό ομοιοπολικό δεσμό . Όταν δημιουργούνται τρία κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων έχουμε τριπλό ομοιοπολικό δεσμό . Τέλος , οι ομοιοπολικές ενώσεις , αποκαλούνται και ως μοριακές ενώσεις .
Είδη ομοιοπολικού δεσμού
Στην περίπτωση που ενώνονται δύο άτομα του ίδιου χημικού στοιχείου , τότε έχουμε μη πολικό ομοιοπολικό δεσμό. Τέλος , στην περίπτωση που ενώνονται δύο άτομα διαφορετικών χημικών στοιχείων , τότε έχουμε πολικό ομοιοπολικό δεσμό .
bottom of page